RFT Super 4U62 (1950)

Banden:
LG: 900-2000 m (150-350 kHz)
MG: 200-550 m (520-1660 kHz)
KG: 4,9-16 m (6-18 MHz)

Kast:
Bakeliet
Buizen:
UCH 11
UBF 11
UCL 11
UY 11

Opmerkingen:
- Werkt een beetje (Ik heb besloten om dit toestel in originele toestand te laten).
- Foto's:  Voorkant  Schaal  Logo  Interieur  Detail interieur 

Normaal ga ik met een nieuwe aanwinst aan de slag om hem schoon en weer spelend te maken. Met het vervangen van defecte onderdelen door moderne (wel oud uitziende) onderdelen, heb ik nooit zoveel moeite. Vooral een toestel dat altijd gebruikt is, zal in de loop der tijd toch al enige reparaties achter de rug hebben. Dus zullen er toch al een aantal nieuwere componenten in zitten. Het mooiste is immers toch om zo'n oud beestje weer te horen spelen (daar waren ze toch ook voor gemaakt). Toen ik dit toestel echter openmaakte zag ik dat het interieur nog nooit een soldeerbout heeft gezien. Alle originele componenten zitten er nog in, en zelfs de buizen lijken nog nooit vervangen (op één buis staat zelfs "Erstbestückung 4U61" gestempeld). Bij het zien van zo'n stukje onaangeroerde elektrotechniek, kreeg ik toch weerstand om de soldeerbout erin te zetten. En dat zou nu juist moeten gebeuren om een aantal van de condensatoren goed te kunnen meten.
Om toch even te kijken of het toestel iets doet heb ik even de variac er op gezet. Toen ik de spanning voorzichtig opvoerde ging de zekering er uit. Controle bij de UY11 gaf aan dat er een doorgeslagen condensator zat. Ik heb die aan één kant losgemaakt (want daar zat de markeringslak toch helemaal onder aan de soldering, zodat die niet beschadigde). Even een nieuwe condensator bevestigd, en toen weer de spanning opdraaien. Heel voorzichtig begonnen de buizen te gloeien, en na een minuutje kreeg ik Hilversum binnen. Na wat spelen met de bandschakelaar, kwamen de lange en korte golf ook weer tot leven. Het geluid is echter heel zacht en vervormd. Ik denk dat er nog wat slechte koppelcondensatoren in zitten. Ik ga niet verder met repareren, omdat ik hem toch origineel wil houden. (Misschien wel als ik een keer tegen een partijtje RFT condenstoren aanloop). Het belangrijkste is dat het toestel eenvoudig weer spelend gemaakt kan worden. Het is nu een afweging tussen originaliteit en functionaliteit. In dit geval heeft de eerste gewonnen.

Van Bernhard Hein (http://www.oldtimeradio.de) kreeg ik nog de volgende informatie over dit toestel:

"Der 4 U 62 entstand aus dem ersten ostdeutschen Einheitssuper nach dem Krieg ( 4U61 ). Er wurde ab 1950 von zwei Betrieben in völlig identischer Ausführung gebaut, vom VEB Stern Radio Staßfurt und vom VEB Funkwerk Dresden. Beide kamen in einem Presstoffgehäuse. Ab 1951 gab es noch eine abweichende Version in einem schönen Holzgehäuse aus Staßfurt."