Vervanging Zamac afstem-as van EAK Großsuper 97/51WS (1951)

Op een stralende meidag kreeg ik genoeg inspiratie om de gebroken afstem-as van de EAK 97/51 eens onder de loep te nemen. Zoals genoemd had ik momenteel twee van zulke toestellen. Doordat de Zamac vervalt zet het uit. De as komt daardoor klem te zitten en kan daarom alleen met geweld verwijderd worden. Omdat het bovendien ook nog verbrokkeld is, is het minste geweld helaas voldoende om de as uit elkaar te laten spatten. Gevolg: twee afgebroken afstem-assen:

afstemas1.jpg

Links ziet u een kort stukje dat door het chassis steekt, met daarin een groef waarmee met een borgveer de as in het chassis gehouden wordt. Uiteraard is dit kwetsbare deel ook gebroken. Dan volgt het dikke deel waarmee het afstemkoord wordt aangedreven. Dan een taps toelopend deel, dat geen speciale functie heeft. Het laatste deel is de uiteindelijke as, die door de kast steekt en waar de knop op zit. Dit deel is vrijwel geheel verdwenen, mede doordat een deel muurvast in de knop bleef zitten. Het eerste wat nodig was, was een geschikte as met een buitendiameter van ca 10 mm, en een binnendiameter van ca 7 mm. In mijn rommelbak vond ik een lange afstandbus met 10 mm buitendiameter. De binnendiameter was veel kleiner dan 7 mm (4 mm schroefdraad dat maar een paar cm in de as liep), dus de eerste klus was om die op maat te brengen. De truc om de boor precies door het midden te krijgen (en te houden), is door de as in de boorkop te spannen, en de boor zelf vast op te stellen. Op die manier dwing je de boor om precies door het midden te lopen:

afstemas2.jpg

Daarna kwam het gedeelte voor het afstemkoord. Met de schuifmaat meten bleek het middelste gedeelte 12 mm te zijn en de ringen waren 15 mm in diameter. Laat dat nou precies de zelfde maten zijn als van standaard koperen waterleidingbuizen. Met de pijpensnijder in de hand even wat stukjes op maat gesneden:

afstemas3.jpg

Daarna met de hobbybrander de koperden delen in elkaar gezet, en schoongemaakt:

afstemas4.jpg

Nog even passen:

afstemas5.jpg

Dan even de asdelen vastgelijmd, op maat gemaakt, en de met een ijzerzaag de groef voor de borgveer aanbrengen, en klaar is de nieuwe as:

afstemas6.jpg

Nog even monteren en het koord goed leggen:

Klaar

Al met al was het klusje in anderhalf uur geklaard, bijna net zo lang als nodig was om dit verhaal te schrijven

Terug naar EAK 97/51WS