EAK Großsuper 97/51WS (1951)

Banden:
LG: 152-290 kHz
MG1: 520-1180 kHz
MG2: 1170-1650 kHz
KG1: 39,47 - 50,5 m
KG2: 24 - 32,6 m
KG3: 16 - 20 m m

Kast:
Hout en bakeliet
Buizen:
EF 13
ECH 11
EBF 11
EF 11
EL 11
EM 11

Opmerkingen:
- Speelt weer na restauratie
- Gelijkrichting met seleencel
- De kast heeft een datumstempel "21 märz 1952", zodat het bouwjaar van dit toestel 1952 is
- EAK staat voor "Elektro-Apparatefabrik, Köppelsdorf" (Voor de oorlog AEG; later VEB Sternradio Sonneberg)
- Bandschakeling door midel van Görler-Spoelenrevolver.
- Schema staat afgebeeld op de onderkant van de radio
- Foto's:  Voorkant  Schaal  Interieur  Interieur detail  Achterkant  Onderkant  Spoelenrevolver

Op 6 augustus 2000 heb ik deze radio gekocht op een braderie in ons dorp. Hoewel de kast er nog erg goed uitzag was de radio behoorlijk incompleet. Zo misten er:
- Achterwand
- EAK merkspijker
- Bodemplaat
- Rechter knop voor afstemming
In april 2005 vond ik op een lokale rommelmarkt een tweede exemplaar uit een jongere serie (data: kast 19 april 1957, chassis 23 juli 1957, bodemplaat 9 november 1954). Deze uitvoering heeft echter een beduidend minder fraai gekleurde kast, en ook er zit op het luidsprekerdoek een grote vlek. Gelukkig is de radio wel geheel compleet. Deze twee radio is daarom ook gebruikt om de eerste geheel in complete staat terug te brengen. De restauratie was een "standaardklusje". Alle papiercondensatoren waren lek en zijn daarom van nieuwe inhoud voorzien. Ook twee van de vier elco's moesten hetzelfde lot ondergaan. Daarna kon de radio weer voorzichtig op spanning worden gebracht. Na enig gemorrel aan de knoppen kwam de eerste zender door, en even later waren alle banden weer tot leven gewekt. Voor een radio met een HF voortrap was de ontvangst echter nog niet echt geweldig. Het vermoeden was dat de afregeling verlopen was. Gelukkig staat het afregelvoorschrift op de bodemplaat, dus kon ik proberen om daarom de radio te verbeteren. Helaas blijken de keramische schijftrimmers allemaal vast te zitten. Om beschadiging te voorkomen, heb ik de afregeling daarom alleen met de spoelen gedaan. De radio speelt nu weer behoorlijk goed, maar aan het eind en/of begin van de banden vaak een stuk slechter (slechte gelijkloop). Voor het optimale resultaat zal dus ooit nog een tweede afregelsessie nodig zijn, waarbij eerst de trimmer weer gangbaar gemaakt moeten worden.

He grootste probleem van deze radio was echter een gebroken as van de afstemming. Deze as is gemaakt van Zamac (Zinc Aluminium Metal Alloy Casting); een materiaal dat nog al eens spontaan vervalt. Door dit verval zet het uit en verbrokkelt daarbij ook nog. Het gevolg was dat de as zo vast zat dat die alleen te verwijderen was door hem te slopen. Omdat ik niet over een draaibank of andere metaalbewerkinggereedschap beschik, heb ik daarom een nieuwe as gemaakt van losse materialen die ik nog in de bakken had liggen. (Lees hier het verslag van het maken van een nieuwe as). Met de nieuwe as functioneert de radio weer prima. Nog even een grondige poetsbeurt voor de kast, en de radio kon weer in elkaar gezet worden.