radioplaatje

Welkom op Gloeidraad.nl

radioplaatje

Inhoud Artikelen

Artikelen


Verstrooischerm uit Lampenkap Maken

door Otto Tuil


Beste lezers,

Onlangs was ik bij de Ikea en kocht daar twee (foeilelijke) lampenkapjes. Nu hoor ik je al zeggen: "Als je ze lelijk vindt, waarom koop je ze dan?". Ik heb twee mooie nachtkastlampjes waarvan de houders van de kap gebroken waren. Om deze te repareren zocht ik dus geschikt materiaal. De allergoedkoopste lampenkap zou dus reeds voldoen. Thuis gekomen merkte ik dat de kap meer in huis had dan alleen de door mij gezochte metalen beugeltjes. De kap is namelijk gemaakt van materiaal dat sterk overeenkomt met het verstrooiingsscherm van oude radio's. Een leuk knutsel-idee was snel geboren: ga naar een goedkope lampenzaak en zoek de goedkoopste lampenkap uit waarvan het huis gemaakt is van wit of crème plastic. Let daarbij op dat het materiaal op het bestaande verstrooiingsscherm lijkt. Let ook op of het materiaal egaal glad is (dus zonder reliëfmotief). Meestal is de kap weer omspannen met textielbekleding (zie onderstaande foto) . De stof moet uiteraard goed te verwijderen zijn, het kan dus even zoeken zijn naar geschikte kappen.

lampenkap

Snij de beugels uit de kap, en snij de kap zelf open langs de lijmnaad. Het textiel kan vervolgens van de kap getrokken worden:

lampenkap

Op een snijtafel kan het scherm eenvoudig op maat gemaakt worden:

lampenkap

lampenkap

Uiteraard is het voordeliger om een zo groot mogelijke kap te kopen. Uit een forse kap moet toch wel een redelijk aantal schermen te snijden zijn.


Veel knutselplezier,

Otto